V kuchyni je velmi důležitá ergonomie. Jsou praktická tři hlavní centra v kuchyni, které na sebe logicky navazují, aby se kuchařka či kuchař zbytečně nenaběhali.
- příprava – potravinová skříň, lednice, samostatná spíž
- vaření – dostatečná pracovní plocha, varná deska, trouba
- mytí – dřez, myčka
Doporučuje se uspořádat tato centra do trojúhelníku.
Práci v kuchyni usnadní některé rady z praxe:
- Umístění varné desky níž než pracovní (lépe se obsluhuje).
- Prostor po stranách varné desky nebo dřezu (odkládání nádobí.)
- Výšku pracovní desky přizpůsobit postavě majitele.
- Ve spodních skřínkách používat plno výsuvy.
- U horních skřínek vybírat výklopy.
- Pečící deska do výšky pracovní desky.
- Mikrovlnná trouba neumístěna příliš vysoko, pořízení multifunkčního přístroje.
- Ukládání potravin ve vestavných systémech. (drátěné police a koše).
- Využití koutů (otočné karusely).
- Dostatek elektrických zásuvek (vysunovací zásuvky).
- Omezení hlučnosti manipulace s nábytkem (tichý dojezd).
- Ukládání malých spotřebičů do skřínky s roletkou.
- Dostatečné osvětlení pracovní plochy (LED světla, světelné lišty).
- Zacházení s odpady (třídění).
Zdroj: http://www.czechdesign.cz/temata-a-rubriky/moderni-kuchyn-je-zejmena-ta-prakticka-souhlasite